Numai cine nu muncește, nu greșește! Vorbele acestea îmi vin în minte de fiecare dată când aflu de o situație în care doctorii … nu își fac treaba așa cum ne-am aștepta de la ei, să o spun frumos. Mi le-a spus, nici nu mai știu cu câți ani în urmă, un renumit medic din Constanța, manager al unui spital privat. Și da, are dreptate. Nu poți, ca medic, să ai un CV impecabil, fără erori, fără să ratezi un diagnostic sau, din păcate, să-ți moară pacienți. E imposibil. Doctorii sunt oameni, ca și noi. Nu îmi spuneți că, în slujba voastră, nu ați greșit niciodată!

Ca jurnalist, am cunoscut numeroși medici din Constanța. I-am cunoscut și dincolo de termenii medicali pompoși, care-ți împletesc limba în gură. În ochii unora am văzut suferință și resemnare din cauza piedicilor puse de un sistem sanitar defect. În alții, am văzut revoltă, îndârjire, nevoia de a lupta, așa cum pot, împotriva celor care parcă vor să îngroape sănătatea. Am vorbit cu ei despre cât de prost sunt aplicate legile, despre cerințe idioate de la minister, despre copii, religie sau politică. Abia când porneam reportofonul apăreau și termenii medicali pompoși, precum replicile rostite de actorii versați, ce știu deja piesa pe de rost. În spatele fiecărui interviu realizat, însă, eu am văzut oamenii.

Așa că, în timp, am învățat să-i „citesc” după sistemul meu de valori. Nu mă mai impresionează dacă despre vreunul dintre ei gura lumii spune că este „cel mai bun”. Mie, una, lanțul de neam prost de la gât și inelul ostentativ, discuția superficială și zâmbetele false mi-au spus altceva.

Cum nu mă impresionează nici dacă despre unii dintre ei mi se plâng pacienții că „i-au repezit”. Da, le recunosc stilul, sunt capricioși, supărăcioși. Dar pentru mine, astea nu sunt defecte, ci dovezi ale sincerității lor, inclusiv în fața pacienților. Apoi, pot fi cât de capricioși vor, dacă spre deosebire de alți colegi, pun diagnostice corecte și le pasă de pacienții lor.

Despre un alt medic se spune că este tânăr și neexperimentat? Da, este tânăr, dar nu neexperimentat. Eu l-am văzut în spital, la capul pacienților. Și nu până în ora 14,00, când toată lumea știe că spitalul se golește de doctori. Ci zi de zi, până în ore târzii ale nopții. L-am văzut asudând pe holurile unui spital județean, unde știm cât de mare este afluxul de pacienți, sau încercând să insufle speranță unui bolnav de cancer. Nu, pentru mine nu este neexperimentat.

Așa că, știu că în spatele unui halat alb (verde, albastru sau roz, mai nou), sunt oameni și sunt supuși greșelilor, ca noi toți. DAR! DAR! Una este să faci o greșeală, două ori trei, și alta este să fii total pe dinafară. Și, din păcate, constat că sunt destui așa ziși „doctori”, incapabili să citească o radiografie sau să interpreteze niște analize de sânge. Ei cred că dacă au tocit niște simptome din cărți, știu și medicină. Încă nu au înțeles că medicina nu este doar despre niște simptome, ci despre oameni.

Esențial în a fi medic este, în umila mea părere, să îți pese de cei din jur poate mai mult decât de tine. Am ajuns să ne mirăm – cel puțin, eu mă mir! – când auzim de un doctor ce stă până noaptea târziu la spital sau la clinică, pentru a vedea toți pacienții. Inclusiv cazuri sociale sau oameni veniți de la zeci sau sute de kilometri depărtare. Păcat că astfel de medici au ajuns o raritate…

Zilele trecute, o imagine cu un medic rezident, venit la protestele din Piața Victoriei după 24 de ore de gardă, devenea virală pe Facebook. Fotografia și povestea din spatele ei au făcut furori. Privirea dârză, setea de dreptate ce i se citește în ochi, cearcănele pictate de oboseală ies în evidență. Și sunt convinsă că nu a ieșit în stradă pentru el, pentru că ar vrea un salariu mai mare. Dacă voia doar bani mai mulți, era de mult prin străinătate. Vă vine sau nu să credeți, dar medicii noștri chiar sunt niște oameni inteligenți și nu îi sperie munca. Și nu, nu sunt toți avizi după bani. Dar să revin… Nu știu cine este, dar sunt convinsă că tânărul doctor a ieșit să protesteze pentru pacienții lui. Pentru neputința lor. Pentru noi.

Da, în spatele halatelor albe sunt suflete…