Astăzi a fost inaugurată o galerie de artă neconvențională. Amplasată în pasajul pietonal de sub strada Mihai Viteazu, din dreptul Tomis Mall, galeria poartă numele lui Virgil Coman, un OM prea bun, care punea prea mult suflet și care a plecat prea devreme dintre noi. Mi-a plăcut remarca prof. dr. Vasile Sârbu, prezent la inaugurare: „Virgil Coman ne va face să ne plecăm puțin frunțile, ca să trecem prin pasajul lui”.

Am citit și comentariile lăsate de cititori la articolul din Replica de Constanța, în care anunțam inaugurarea galeriei. Multe apreciative, unele punctând problemele care pot apărea, iar altele pur și simplu răutăcioase. „Fix de asta avea nevoie Constanța…”, este de părere un constănțean. Păi…daaaa, fix de asta au nevoie Constanța și constănțenii, dacă mă întrebați pe mine. De un pic de frumos. Câți dintre noi mai mergem într-un muzeu să admirăm o operă de artă? Prea puțini.

Și pentru că aici nu sunt la ziar, ci pe blogul meu, și îmi permit, hai să o spun altfel: oameni buni, nu v-ați săturat să vedeți numai blocuri cu pereți scorojiți, mâzgălituri de-și zic graffiti (nu mă înțelegeți greșit, sunt o mare admiratoare a artei moderne și aș propune să fie umplute toate gardurile cu graffiti, dar dintre cele adevărate!), mizerie și totul posomorât?! Doar niște străzi asfaltate perfect sau niște piste de bicicliști ne mai bucură sufletul? Sau ar trebui să nu se mai facă nimic pe partea de cultură până nu sunt rezolvate toate neajunsurile administrative?! Ei bine, surpriză! Problemele astea administrative, privind străzile, iluminatul, spațiile verzi, locurile de muncă ș.a.m.d. nu se vor termina niciodată. Mereu va fi ceva de reparat, ceva de modernizat.

Foto din Barcelona

DA, va ploua, iar pasajul se va umple de apă. DA, va ninge și treptele colorate își vor pierde din farmec. Dar tocmai de aceea este o galerie NECONVENȚIONALĂ! Locul în care a fost amenajat nu este unul perfect, de muzeu. Aici nu îți ștergi pantofii pe preșuleț, la intrare. Nu îți dai telefonul pe silent și nu se așteaptă nimeni să vorbești în șoaptă. Barcelona este plină de astfel de oaze de cultură, și nu sunt acoperite, ci le plouă de toată frumusețea. Și pe mine m-a prins ploaia când admiram o astfel de galerie de artă, amplasată în apropierea plajei din Barcelona și, ghici ce (!), a fost chiar bestial! Tablourile au fost la fel de frumoase și câțiva stropi de ploaie nu m-au alungat. Că pasajul devine un mic lac atunci când plouă, și asta este adevărat. Dar eu am încredere că se vor găsi soluții. Hai să nu umbrim munca unor copiii, pentru că niște oameni mari nu au luat toate aspectele în calcul! Ne-am obișnuit atât de mult să criticăm, să fim cârcotași mai mereu și ne iese atât de bine, că uităm să ne bucurăm de ceva frumos.

Hm…mi-aș permite chiar să fac o comparație…Virgil Coman a fost ani buni directorul Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale. Sediul unde erau arhivele, unde muncea, nu era nici el perfect. Ploua și acolo, intrase mucegaiul și mereu se străduia să găsească soluții, să păstreze în condiții propice documentele atât de importante. O făcea pentru toți bătrânii care-i cereu ajutorul și o făcea cu zâmbetul pe buze. Chiar credeți că puțină ploaie l-ar fi speriat?

Și, totuși, eu zic să urmăm îndemnul profului Sârbu și să ne plecăm frunțile cât mai des în fața lui Virgil Coman, pentru a admira talentul copiilor Constanței…