Zi aglomerată astăzi la muncă. Între telefoane, îmi cad ochii pe o știre: Colegiul Medicilor din România a lansat campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, ce are ca scop informarea și conștientizarea populației asupra risculor la care se expune, atunci când informațiile culese pe internet iau locul consultațiilor medicale de specialitate. Ete na, ce să facă și ei!

Nu zic, ideea este foarte bună! Da, bolnavii nu trebuie să se trateze după sfaturi de pe internet. Da, trebuie să consulte un medic înainte, până la urmă acesta și-a tocit coatele pe băncile facultății, apoi rezidențiat ș.a.m.d. Până la urmă, asta este specialitatea lor. Merg la vecina pentru o rețetă de prăjituri, nu pentru că trebuie să îmi scot o măsea, iar la mecanicul auto pentru că troncăne ceva la mașină, nu pentru a îmi recomanda vreo alifie.

Dar Colegiul Medicilor din România și-a terminat treaba, de se apucă de campanii de acest fel? Nu auzim de ei cu anii, când avem nevoie de vreo informație sunt mai secretoși decât Armata, iar când în sfârșit deschid gura, ies în spațiul public cu…o banalitate? Căci, să nu îmi fie cu supărare, consider că ideea acestei campanii este o banalitate, comparativ cu ce responsabilități are acest colegiu.

Misiunile acestei organizații, așa cum stă scris pe pagina lor web, sunt: controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesiuni în cadrul vieţii sociale. Iar toate aceste obiective sunt îndeplinite defectuos, în opinia mea!

De ce nu ia atitudine Colegiul Medicilor când sunt sesizați de către pacienți că diverși medici nu știu nici măcar să interpreteze niște analize, că nu știu să pună un diagnostic sau că, și mai grav, mutilează pe viață un om? De ce nu ia atitudine când pacienții sunt puși să vină la spital cu medicamente de la farmacia de peste drum? De ce nu bat cu pumnul în birourile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate când medicii reclamă că activitatea le este îngreunată sau blocată de faptul că sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează?

„Mergeți la medic pentru orice problemă de sănătate! Aveți încredere în medicul dumneavoastră! Urmați sfaturile și indicațiile medicale! Nu întârziați în suferința dumneavoastră apelând la mijloace alternative! Nu vă asumați riscuri care vă pot afecta iremediabil sănătatea! Nu există boli, ci bolnavi”, este declarația dată de Gheorghe Borcean, președinte CMR. Ha?! Eu îi propun să ia la rând medicii de familie din Constanța măcar și să vadă câți dintre ei prescriu antibiotice copiilor pentru roșu în gât, fără analize prealabile! Și să îmi spună după aceea dacă el are încredere în medici! Sau să explice de ce pacienții cardiaci își fac analize lunare, apoi plătesc câte 200 de lei pentru consultații la cardiolog, deși în cele 10 minute cât stau în cabinet, specialistul nici nu se uită peste investigații!

Cum îmi poate cere să am încredere în medici, când pentru o banală răceală a copilului, plec din cabinetul medical cu un pomelnic de medicamente, majoritatea antibiotice și probiotice? Nu, mulțumesc! Am ajuns, și ca mine sunt mulți, să consult mai mulți specialiști, în căutarea celui de încredere, până să iau un tratament sau să-i dau copilului vreun medicament. Și tot președintele CMR zice că „medicii se simt responsabili de securitatea sanitară a pacienților!”. Pfa, e o glumă, nu? Dacă se simțeau atât de responsabili, ori puneau burta pe carte când trebuia, ori se apucau de altă meserie! Dar Colegiul Medicilor din România nu vede toate aceste probleme din sesizările pe care le primesc! Nu, ei văd că românul caută diagnostice pe internet. Normal că am ajuns să căutam răspunsuri pe internet, dacă de la unii medici plecăm mai bolnavi decât am venit!